Prak

Vyrobte si prak, kdysi oblíbenou zbraň všech kluků. A naučte se s ním přesně a hlavně bezpečně střílet.

Kdysi měl prak každý kluk, dnes se obyčejný prak vidí málokdy.

Zkuste si takový jednoduchý prak vyrobit. Nebude sice srovnatelný  s dnešními „profesionálními“ loveckými praky, ale zato výrobu zvládne každý a užijete si s ním spoustu zábavy.

Potřebovat budete pevnou dřevěnou vidličku, aby vám dobře padla do ruky a byla co nejvíc symetrická. Dále kousek kůže, provázek. A hlavně vhodnou gumu, dá se koupit např. v modelářských potřebách. Průměr zvolte dle požadované síly praku, pro desetileté děti jsem zvolil průřez 5 x 5 mm. Je možné použít i plochou gumu. 

Vše potřebné na výrobu praku
Vše potřebné na výrobu praku

Dřevěnou vidličku opracujeme nožem, aby se dobře držela a neměla žádné ostré hrany. V horní části uděláme zářezy kolem dokola na uchycení gumy.

Kapsu na náboje vyrobíme z kůže, na okraji prořízneme otvory pro uchycení gumy.

Největší problém je správně uchytit gumu (k vidličce a ke kapse). Prosté přivázání se neosvědčilo, uzly na gumě povolují. Lépe je gumu pouze přeložit a spoj pevně ovázat provázkem, ideálně v mírném napnutí. Dejte také pozor na symetričnost, střed kapsy musí být uprostřed.

Uchycení gumy na praku
Uchycení gumy na praku

Provázkem ještě několikrát obvážeme celé uchycení gumy na vidličce, aby se nesesmekla na nešvihla nás do obličeje.

Pojištění gumy proti sesmeknutí
Pojištění gumy proti sesmeknutí

Tím je prak hotový a můžeme začít střílet. Jako střelivo jsou ideální menší kamínky. Pozor, prak je opravdu nebezpečná zbraň, vždy střílíme jen do volného prostoru a nikdy proti ničemu živému. Při troše tréninku se dá dosáhnout poměrně velké přesnosti.

Hotový prak
Hotový prak

Pro trénink střelby si vyrobte vhodný terč. Prak držte pevně v ruce a dejte pozor, ať vám při napínání nevyletí z ruky a neudeří vás do obličeje (tomu je možné zabránit očkem na dolním konci praku, které se před střelbou navlékne na ruku).


Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Share This