Prohnutý nůž na lžíce a misky

Prohnuté řezbářské nože jsou vhodné k dlabání lžic, misek a jiných dutých útvarů. Pokud rádi pracujete se dřevem, neměl by prohnutý nůž ve vaší výbavě chybět.

Zkoušeli jste někdy vyřezat dřevěnou lžíci? Poradit si s vnějším tvarem není obvykle větší problém a stačí na to  i obyčejný nůž, ale jak si poradit s prohloubenou dutinou? Mírně zakulacenou špičkou nože se v dutině nepracuje snadno.

Právě na vyřezávání a dlabání dutých tvarů jsou určeny speciální řezbářské nože s prohnutou čepelí. Někdy se nůž uvádí pod názvem „lžičkařský nůž“, řezbářský nůž na lžíce či řezbářský nůž se zahnutou čepelí.

Dláto nebo prohnutý nůž

Proč používat tyto řezbářské nože místo klasického dláta? Dláta samozřejmě poslouží na výrobu lžic a mělčích misek také. nicméně vyžadují, aby při práci byl výrobek dobře upnutý na pracovním stole/ponku (který nemusí být v danou chvíli k dispozici). Naproti tomu s řezbářským nožem pracujeme podobně jako s nožem klasickým, tedy výrobek držíme v jedné ruce a druhou rukou řežeme.

Kdo má v úmyslu zkusit si vyřezávání lžíce třeba na táboře, má s prohnutým nožem větší šanci. Navíc při vyřezávání hlubších dutin (např. krásný tvar severské kuksy na závěrečném obrázku) dláta již nemusí stačit, dovnitř se s nimi nedostaneme. Na druhou stranu dláta jsou vhodnější na jemnější práci a složitější tvary.

Jak se s nožem pracuje

S nožem pracujeme trochu podobně, jako se škrabkou na brambory. Tedy řežeme proti sobě, resp. proti palci, kterým si výrobek přitlačujeme.

Nožem řežeme proti vlastnímu palci.

Samozřejmě stále platí základní řezbářská pravidla práce se dřevem, která říkají, že je nutné řezat po letech a nikoliv proti. U dutých tvarů to platí dvojnásob, proto je velmi vhodné občas se zamyslet a zvolit správný směr, aby se nůž nekousal pod léta.

Práce není úplně vhodná pro menší děti. Jednak vyžaduje jistou sílu a jednak řezání proti sobě přece jen může vést občas k říznutí.

Pro praváky a pro leváky

Při výběru je třeba pamatovat na to, že nože mají ostří obvykle jen po jedné straně. A protože prohnuté nože nejsou na rozdíl od rovných nožů symetrické, je nutné pořizovat jiné nože pro praváky a jiné pro leváky (nože pro praváky mají ostří na levé straně). Při pořizování nože si na to dejte pozor.

Nože pro praváky mají ostří nalevo.

Jaký nůž pořídit

Prohnutých nožů se vyrábí mnoho tvarů a mnoho různých průměrů. My jsme si pro začátek pořídili nože s průměrem zakřivení 20 mm a 35 mm. Na lžíce a menší misky jsou naprosto dostatečné. Označení nožů není jednotné, některé firmy udávají průměr, jiné poloměr (rádius) zakřivení.

Na doporučení jsme zvolili značku MStein, nicméně výrobců je samozřejmě více a je možné si vybrat dle kvality i ceny.

A několik výrobků, které vznikly s pomocí prohnutých nožů.

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Share This