Zálesácká kopřiva

Většina lidí si při pohledu na kopřivu připomene žahavé chlupy na listech i na stonku. Ne tak zálesák, který dovede kopřivu využít od přípravy jídla přes provázek až po oblečení.

Málokterá rostlina má hned zjara tak široké zálesácké využití, jako kopřiva. Až se s kopřivou lépe seznámíš, určitě se na ni začneš dívat jinýma očima. Pokusíme se stručně vypočítat všechny její přednosti.

Žahavé trichomy

Žahavé chloupky se nazývají trichomy a mezi přednosti ještě tak úplně nepatří. Při dotyku se křemičitanové hroty poškodí, ostré úlomky probodnou kůži a do těla pronikne tekutina, která pálí jako čert. V případě popálení potři postižená místa mátou, šťovíkem nebo chlaď ve studené vodě. Ale spolehlivější je sbírat kopřivy v rukavicích a listy před zpracováním spařit vroucí vodou. Tím nebezpečí popálení pomine.

Žahavé chloupky kopřivy - trichomy.
Žahavé chloupky kopřivy – trichomy na listech i stonku.

Tkanina a provázek z kopřivy

Z vláken stonků kopřivy se vyráběla tkanina podobně jako z vláken lnu. Postup je známý z pohádky o krtkovi, ale je časově náročný. Z čerstvých kopřiv můžeš udělat jednoduchým způsobem provázek stáčením, jak popisujeme v článku Provázek z přírodního materiálu. Je jen třeba stonky kopřivy naklepat a zbavit pevných dřevnatých částí. Pak už můžeš zkusit stáčet provázek.

Salát, špenát, nádivka, polévka a čaj

Víš, jaká jídla můžeš z kopřivy připravit? Výtečné jsou jarní saláty a nádivky. Velikonoční nádivka zvaná hlavička se bez kopřivy neobejde, pokrájené spařené lístky obohatí jarní salát a kopřivový špenát je vynikající.

Kopřivový špenát – recept. Nasbírej mladé listy kopřivy, důkladně omyj, spař vroucí vodou a pokrájej. Na troše oleje zpěň jemně nakrájenou cibulku a přidej kopřivové listy a na každou vrchovatou hrst listů 1-2 škrábané nebo prolisované stroužky česneku. Podus, na závěr zamíchej celé vajíčko a dochuť solí a pepřem.

Kopřivový čaj – recept. Další kopřivovou nabídkou je čaj. Omyté listy přelij vroucí vodou (vrchovatá hrst na každého ¼ l) a 15 minut louhuj. Ještě lepší výsledek dostaneš, když chvíli s přelitím počkáš a zaliješ listy vodou cca 90 ˚C a necháš louhovat 20 minut. Čaj se lépe dělá ze sušených listů, kterých stačí vrchovatá hrst na 1/2 l vody.

Kuchařskou lahůdkou je polévka z kopřivy. Napsali jsme o polévce včetně receptu celý článek, který se jmenuje Polévka z louky.

Sbírej mladé listy.
Pro účely přípravy potravy sbírej mladé listy.

Barvení

Abychom nezůstali jen u jídla, můžeš také zkusit barvení. Kopřiva barví na jemně zelenou jarní barvu, různé odstíny podle toho, jestli nabarvenou tkaninu nebo přízi budeš mořit či nikoliv. Článek o barvení připravujeme, vcelku srozumitelný návod najdeš na internetu v článku Barvení přírodními materiály.

Léčivé účinky

Léčivé účinky kopřivy znají všichni bylinkáři. Nebudeme blíž popisovat, čemu všemu čaj, odvar, sirup či tinktura z kopřivy pomáhá, a to nejen z listů, ale i z kořene. Byl by to velmi rozsáhlý článek a zálesáci, kteří se o léčivé účinky bylinek zajímají, si snadno najdou podrobnější informace na internetu.

Druhy kopřivy u nás

U nás jsou rozšířené dva druhy kopřivy. Kopřiva dvoudomá je vyšší (50 – 120 cm) a její listy jsou užší a delší. Kopřiva žahavka je nižší (25 – 60 cm), listy jsou více zakulacené a spodní listy jsou kratší než jejich řapík. Ve využití pro potravu se nijak neliší, kopřiva dvoudomá se více využívá jako léčivka, kopřiva žahavka se nepoužívá pro získání vláken a pletení provázku. Sběr kopřivy je nejlepší zjara před rozkvětem. Sbírej hlavně mladé listy a vždy se ujisti, jestli na nich není plíseň.

Je obdivuhodné, co všechno kopřiva nabízí. Možná se na ni budeš po přečtení našeho článku dívat poněkud příznivěji než dosud. Kopřiva si trochu respektu zaslouží. A s tím popálením – například v Austrálii roste žahavý stromek kopřivák morušovitý, jeho popálení je velmi bolestivé a je cítit i několik týdnů. To naše kopřiva je rozhodně mnohem mírnější.


Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Share This