Žížal Filip

Jednou se nám v oddíle objevily tyto neposedné potvůrky, které sedí svému majiteli na ruce a skáčou jako živé. Vyrobte si také žížala Filipa.

Žížal Filip je jednoduchá “žížala“, blbinka vyrobená z šátku. Pokud si ji ale správně položíte na ruku a trochu to natrénujete, začne najednou skákat jako živá. Kamarádi vás budou podezřívat, že pod šátkem máte snad žábu. Na konci článku najdete video, které vám ukáže, jak žížal skáče.

Žížal Filip leží na ruce
Žížal Filip leží na ruce.

Výroba

Na výrobu žížala nám stačí obyčejný čtvercový šátek. Ten přehneme na půl a ještě jednou na půl. Vznikne čtverec, který má na jednom vrcholu čtyři volné cípy. Tři z nich vezmeme (jeden zbyde – z něj vznikne ocásek) a začneme rolovat směrem k protějšímu vrcholu. Srolovaná část začne vytvářet mírný oblouk. Rolujeme pevně co to jde, až se dostaneme k horní hraně. Pak přidržíme hlavičku (kapsu která vznikla ve vrcholu) prsty a za ocásek žížala utáhneme (převrátí se jakoby na ruby).

Začínáme s čátkem přehnutým na čtvrtiny
Začínáme s šátkem přehnutým na čtvrtiny
Horní tři vrstvy začneme rolovat
Horní tři vrstvy začneme rolovat.
Při rolování postupně vniká oblouk
Při rolování postupně vniká oblouk.
Dorolujeme až do konce a žížala utáhneme.
Dorolujeme až do konce a žížala utáhneme (za vrchol oblouku a ocásek).
A tím je žížal Filip hotový
A tím je žížal Filip hotový.

Skákání s žížalem

Výroba byla jednoduchá, naučit se s žížalem hezky a přirozeně skákat vyžaduje trochu cviku. Žížala si položíme na jednu ruku, prostředníček této ruku vsuneme do spodní kapsy žížala. Druhou rukou žížala jakoby hladíme.Žížal připravený ke skoku, horní ruka zakrývá prsty spodní ruky.

 

Ve chvíli, kdy nám horní (hladící) ruka zakrývá spodní ruku, můžeme skrčit prostředníček a žížal jakoby poskočí. Horní rukou ho opět stáhneme zpět (a můžeme mu vynadat, aby nám neutíkal).

Podívejte se na video, ze kterého je dobře patrný princip. Chlapec na videu se ale teprve s žížalem učí, takže pohyb nevypadá příliš přirozeně (lepší video zatím bohužel nemáme).

 

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Share This