Katalog her Hry pro děti do přírody i na letní tábor.

Broušení nože a sekery

Ostrý a nabroušený nůž i sekera jsou vizitkou pro každého zálesáka. Vyplatí se věnovat broušení nože čas pravidelně.

Článek je výňatkem z knihy Výpravy do přírody, ve které jsou popsány zážitky z výprav oddílu Rysů a jejich vedoucího Zubra.

Nabrousit nůž nebo sekeru není až tak velké umění, stačí si pravidelně najít trochu času, aby nástroje a nářadí bylo stále ostré. Pokud ale necháte nůž či sekeru dlouho bez ošetření, bude nabroušení samozřejmě trvat mnohem delší dobu. Mít svůj nůž a sekeru stále ostré je znakem a také pýchou dobrého zálesáka. Při práci s tupým nářadím nejen, že nemůžete mít žádné výsledky, ale místo radosti bude práci provázet jen pocit zmaru.

Pro potřeby pohodlného broušení nože je nejlepší obdélníkový brousek z jedné strany hrubší a z druhé jemnější. Nejprve se použije hrubší a pak jemnější, aby se ostří dalo dokončit na jemné vrstvě brousku. Je samozřejmě možné brousit i klasickým brouskem na kosu, jen to bude trvat déle. Nejprve se větší silou obrousí a srovnají nerovnosti na hrubším brousku pod úhlem 15–30° (podle toho jaký máte úhel ostří). Ostří pak dokončil na jemném brousku lehkými tahy pod stejným úhlem.

Pravidelné tahy nože po brousku nejsou krouživé (jak si člověk nejčastěji představuje), lepší jsou přímé mírně do strany proti ostří. Ostrost se dá zkoušet různě, jedna z možností je na nehtu palce. Pro běžné použití postačí, když se nůž na nehtu zastavuje. Někteří zálesáci zkoušejí ostrost na chloupcích na předloktí, které nůž musí odříznout jako břitva.

 

Broušení nože a sekery
Broušení nože a sekery.

Posledním krokem je obtahování, které se provádí velmi jemným brouskem, ocílkou nebo koženým řemenem. Obtahování ostří nebrousí, ale vyhladí a vyrovná, takže nůž je stále ostrý a broušení vyžaduje minimálně. Profesionálové obtahují nůž před každým použitím, pro tábornické účely platí, že prakticky ho používají spíš jen fajnšmekři, kteří jsou na ostré nářadí vysazení.

Sekera i mačeta se brousí podobně, jen hrubé nerovnosti se srovnávají jemným plochým pilníkem. Tady je třeba dost přitlačit. Další fází je broušení, kde postupujeme krouživými pohyby brousku po celém ostří sekery. Obtahování není pro funkci sekery nutné.

 

Jeden komentář

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Share This