Severní obloha

Dokážeš najít tři nejjasnější hvězdy severní oblohy? Jejich pořadí je Arcturus, Vega a Capella a směr k nim ti ukáže souhvězdí Velkého vozu (Velká medvědice).

Arcturus patří k souhvězdí Pastýře a v létě ho můžeme večer vidět nad západním obzorem. Druhá v pořadí je hvězda Vega, která jasně svítí v souhvězdí Lyry nad našimi hlavami (je součástí výrazného letního trojúhelníku jasných hvězd). A konečně Capella je zvečera viditelná lépe v zimě, kdy září vysoko na severní obloze v souhvězdí Vozky.

Nauč se bezpečně najít tyto tři nejjasnější hvězdy severní oblohy. Jsou to Arcturus, Vega a Capella (pro zajímavost, zaujímají pomyslnou čtvrtou, pátou a šestou příčku na žebříčku nejjasnějších hvězd celé oblohy).

Velký vůz pomůže při určení jasných hvězd na obloze. Oj ukazuje obloukem na Arctura, přední kola na Vegu, spojnice pravého předního kola s Polárkou míří k souhvězdí Kasiopeja a pravá postranice směřuje ke Capelle.
Velký vůz pomůže při určení jasných hvězd na obloze.

Hledej podle Velkého vozu

K nalezení těchto jasných hvězd pomůže Velký vůz. Všimni si, že všechny tři hvězdy jsou téměř stejně daleko od hvězdy, u které začíná oj Velkého vozu (jmenuje se Megrez a je středem kružnice na našem obrázku). U ní začíná náš rozcestník.

Není to složité, orientuj se podle obrázku! Samotná oj míří na Arctura (prodluž oblouk oje). Druhá nejjasnější hvězda je Vega, na ni ukazuje spojnice přední strany (od hvězdy Megrez ve směru, kde začíná oj). Pravá postranice směřuje ke třetí Capelle (od hvězdy Megrez dozadu) v souhvězdí Vozky.

Na pomyslné kružnici najdeš ještě také nápadné W, což je souhvězdí Kasiopeja. Je ve směru, kde svítí Polárka (od hvězdy Megrez asi dvakrát tak daleko, než je Polárka). Ne všechny tyto hvězdy a souhvězdí jsou viditelné po celý rok (záleží na roční době a hodině). Podle polohy Velkého vozu snadno určíš, která z jasných hvězd je právě viditelná.

 

Další jasné objekty

Pokud se na obloze objeví objekt jasnější než uvedené hvězdy, může to být jen nejjasnější hvězda Sirius (patří k jižní obloze a u nás je vidět spíše v zimě a vždy nízko nad obzorem, více v článku Nejjasnější hvězda oblohy). Dále to může být některá ze tří planet – Jupiter, Mars nebo Venuše. Mars bývá načervenalý. Venuše se pohybuje nedaleko Slunce, a proto bývá vidět brzy po jeho západu nebo před východem (podle toho se jí říká Jitřenka nebo Večernice).

Články na Ostrově nápadů pravidelně aktualizujeme i podle připomínek čtenářů. Tento článek z roku 2016 byl naposledy upraven v červenci 2024. 

 

Téma Hvězdy

Znalost hvězd a hvězdné oblohy je tábornickou specialitou, které jsme se rozhodli věnovat tematický rozcestník. Rychle se tak dostanete k informacím pro noční chvíle, kdy stačí zaklonit hlavu a člověka popadne lítost, že neumí rozpoznat jednotlivá souhvězdí.

  • Zobrazit člálnky a hry na téma Hvězdy

  • Co je to téma?. Některé články a hry propojujeme do tematických celků - témat. Tato témata mohou být inspirací a pomohou vám sestavit pestrý program (na schůzku, výpravu, …) celkově zaměřený na zvolené téma.
    Vybíráme z tématu Hvězdy

    Přidat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Share This