Urostlá a chutná bedla
|Zkraje podzimu je vhodný čas pro zálesácké houbařské kuchaře. Jednou z velmi chutných a vcelku bezpečných hub je bedla vysoká, uvidět tuto pohlednou vysokou krásku v lese je určitě potěšením nejen houbařským.
Bedla vysoká je urostlá houba, jedna z největších hub, rostoucích zhruba od července do října v našich lesích. Pokud ji potkáte na oddílové výpravě, určitě vás setkání potěší. Velký hnědavý šupinatý klobouk na vysoké noze je typický a nezaměnitelný. Průměr klobouku může být přes 30 cm, dokonce se uvádí až úctyhodných 40 cm a také do výšky může bedla dosahovat ke 40 cm.
Ve sbírání hub jsme velmocí, podle Wikipedie na ně aspoň jednou za rok vyrazí 70 % Čechů. Houby se sbírají ještě na Slovensku, v Polsku a v Rusku, jinde je obliba sbírání hub mnohem menší.
Výhodná je minimální možnost záměny s jinými druhy bedel. Je ale důležité vědět, že existují menší druhy bedel, z nichž některé jedovaté jsou. Spolehlivé rozpoznávací znamení je, že bedla vysoká na řezu nemění barvu, a že žádná z jiných druhů bedel nedosahuje její velikosti. Bílou barvu na řezu mají i některé další druhy, všechny jedovaté bedly však na řezu červenají (a mají i některé další odlišné znaky).
U hub samozřejmě ještě více než jinde platí univerzální pravidlo: „Nikdy netrhej, nesbírej a nejez, co neznáš!“ Zájemcům o sbírání hub doporučujeme vydat se na houby s někým zkušenějším. Psali jsme také o zajímavé aplikaci k rozpoznávání hub, viz článek Aplikace na houby.
Velkou předností bedly vysoké je její snadná a rychlá úprava. Pokud máte na výpravě s sebou pánvičku a trochu oleje (másla, sádla), můžete si ji upravit ihned. Přírodní řízky z bedly s chlebem jsou vynikající. Stejně dobře můžete ale z bedly udělat obalované řízky, škvarky či jemnou smaženici.
Nejjednodušší jsou zmíněné přírodní řízky. Klobouk bedly očištěný od největších šupin nakrájejte na výřezy velké asi jako krajíc chleba i menší. Pak už stačí jen řízky posolit, posypat drceným kmínem (může být i celý) a na rozpálené pánvi osmahnout na sádle (oleji, másle) aspoň půl minuty z každé strany. Plátek se zmenší, takže stačí položit na zmíněný krajíček chleba a labužnicky vychutnávat.
Ať už houby sbíráte či nikoliv, je setkání s bedlou především krásným podzimním zážitkem.