Urostlá a chutná bedla

Zkraje podzimu je vhodný čas pro zálesácké houbařské kuchaře. Jednou z velmi chutných a vcelku bezpečných hub je bedla vysoká, uvidět tuto pohlednou vysokou krásku v lese je určitě potěšením nejen houbařským.

Bedla vysoká je urostlá houba, jedna z největších hub, rostoucích zhruba od července do října v našich lesích. Pokud ji potkáte na oddílové výpravě, určitě vás setkání potěší. Velký hnědavý šupinatý klobouk na vysoké noze je typický a nezaměnitelný. Průměr klobouku může být přes 30 cm, dokonce se uvádí až úctyhodných 40 cm a také do výšky může bedla dosahovat ke 40 cm.

Setkání s bedlou je zážitek.
Setkání s bedlou vysokou je zážitek.

Ve sbírání hub jsme velmocí, podle Wikipedie na ně aspoň jednou za rok vyrazí 70 % Čechů. Houby se sbírají ještě na Slovensku, v Polsku a v Rusku, jinde je obliba sbírání hub mnohem menší.

Snad ještě hezčí jsou mladé bedly s ještě nerozvinutým kloboukem.
Snad ještě hezčí jsou mladé bedly s nerozvinutým kloboukem.

Výhodná je minimální možnost záměny s jinými druhy bedel. Je ale důležité vědět, že existují menší druhy bedel, z nichž některé jedovaté jsou. Spolehlivé rozpoznávací znamení je, že bedla vysoká na řezu nemění barvu, a že žádná z jiných druhů bedel nedosahuje její velikosti. Bílou barvu na řezu mají i některé další druhy, všechny jedovaté bedly však na řezu červenají (a mají i některé další odlišné znaky).

U hub samozřejmě ještě více než jinde platí univerzální pravidlo: „Nikdy netrhej, nesbírej a nejez, co neznáš!“ Zájemcům o sbírání hub doporučujeme vydat se na houby s někým zkušenějším. Psali jsme také o zajímavé aplikaci k rozpoznávání hub, viz článek Aplikace na houby.

Tahle krasavice má v průměru 27 cm a sotva se vejde se do košíku.
Tahle krasavice má v průměru 27 cm a sotva se vejde se do košíku.

Velkou předností bedly vysoké je její snadná a rychlá úprava. Pokud máte na výpravě s sebou pánvičku a trochu oleje (másla, sádla), můžete si ji upravit ihned. Přírodní řízky z bedly s chlebem jsou vynikající. Stejně dobře můžete ale z bedly udělat obalované řízky, škvarky či jemnou smaženici.

Výseče klobouku připravené pro smažení.
Výseče klobouku připravené pro smažení.

Nejjednodušší jsou zmíněné přírodní řízky. Klobouk bedly očištěný od největších šupin nakrájejte na výřezy velké asi jako krajíc chleba i menší. Pak už stačí jen řízky posolit, posypat drceným kmínem (může být i celý) a na rozpálené pánvi osmahnout na sádle (oleji, másle) aspoň půl minuty z každé strany. Plátek se zmenší, takže stačí položit na zmíněný krajíček chleba a labužnicky vychutnávat.

Ať už houby sbíráte či nikoliv, je setkání s bedlou především krásným podzimním zážitkem.

Téma podzim

Téma Podzim shrnuje články s náměty, které můžete využít při výpravách počínaje zářím až do začátku zimy. Inspirujte se články na Ostrově nápadů pro přípravu programu oddílové výpravy, jsou tu související tábornické, přírodní i herní náměty přímo použitelné pro různé věkové úrovně.

  • Zobrazit člálnky a hry na téma podzim

  • Co je to téma?. Některé články a hry propojujeme do tematických celků - témat. Tato témata mohou být inspirací a pomohou vám sestavit pestrý program (na schůzku, výpravu, …) celkově zaměřený na zvolené téma.
    Vybíráme z tématu podzim

    Přidat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Share This