Chlebová pec a pečení chleba
|Postavte si na táboře vlastní chlebovou pec a vyzkoušejte pečení chleba. Křupavá a voňavá dobrota určitě stojí za trochu námahy a poznat pocity táborového pekaře také vůbec není marná věc.
Chléb patří bezpochyby k základům nejen táborové kuchyně. Možná vás překvapí, že první počátky pečení chleba spadají již do mladší doby kamenné. A právě pravěké a raně středověké chlebové pece jsou díky své jednoduchosti vhodným vzorem pro táborovou chlebovou pec.
Zkuste si na táboře upéct vlastní chleba. Stavba pece, zpracování těsta i vlastní pečení je určitě zajímavou náplní, nemluvě o výborné chuti čerstvého chleba (když se dílo podaří). Ze začátku se bude jednat spíše o experiment, ale pokud získáte praxi, dá se péct chleba i v dostatečném množství a kvalitě pro nasycení celého tábora – ale s tím zpočátku rozhodně nepočítejte.
Stavba chlebové pec
![](http://ostrovnapadu.cz/wp-content/uploads/2018/07/chlebovapec-400x244.png)
Chlebová pec je kamenná či hliněná kopule s kouřovým otvorem či bez něj, která má podlahu vymazanou hlínou. Pec funguje na principu akumulace tepla. Pec nejprve roztopíme a její stěny (hliněné/kamenné) akumulují teplo. Poté oheň i uhlíky kompletně vymeteme, vložíme chléb a pec uzavřeme. Pec nyní vyzařuje naakumulované teplo a chléb se peče rovnoměrně.
Nám se pro pečení chleba v přírodních podmínkách nejlépe osvědčil typ slovanské chlebové pece, kterou stavíme z kamenů spárovaných hliněnou mazanicí. Více napoví okolní fotky a náčrtek s přibližnými rozměry. S výškou pece se zvyšují nároky na roztopení, proto zpočátku dělejte pec spíše nižší. Technologie stavby je podobná, jak při stavbě pece keramické. O té podrobněji pojednává samostatný článek, doporučujeme nastudovat.
Postavená pec musí nejprve dostatečně vyschnout a teprve potom můžeme přejít k prvnímu zatopení.
![](http://ostrovnapadu.cz/wp-content/uploads/2018/07/P1040478-400x225.jpg)
Příprava těsta
Receptů na chlebové těsto najdeme na internetu nepřeberné množství, z různých druhů mouky a s různými přísadami. Vyberte si podle vlastních představ a chutí, základem je hladká pšeničná nebo žitná mouka a jejich různé kombinace. Pro začátek počítejte poměr asi dvě lžičky soli a o něco méně kmínu na půl kila mouky, ale brzy budete mít vlastní recept (kmín a hlavně sůl se dá přidat ale ne ubrat).
Kdo si chce hrát s pěstováním a krmením vlastního kvásku, má určitě možnost. Pro jednoduché pekařské začátky je možné použít místo kvásku droždí. Také na kvásek z droždí najdete dost receptů na internetu. Na uvedené množství půl kila mouky to bude cca sáček sušeného droždí (nebo půl kostky čerstvého) a lžička cukru. My jsme dělali kvásek předem jako řídké těstíčko z trochy mléka, mouky, sušeného droždí a lžičky cukru. Na teplém místě jsme měli kvásek hotový za deset minut.
![](http://ostrovnapadu.cz/wp-content/uploads/2018/07/P7087593-400x300.jpg)
Doporučujeme začít jednodušším receptem a teprve až zvládnete technologii pečení, zkoušejte složitější postupy. Při zpracování těsta je důležité lít kvásek a pak vodu do promíchané směsi mouky, soli a kmínu. Nejlepší je udělat v hromádce mouky ďolík a v něm rozmíchávat postupně kvásek a vodu (neutopit!). Těsto nesmí být řídké. Pak vše čistýma rukama dobře propracujeme, což zabere méně zkušeným dost času (klidně 20 minut). K řídkému můžeme přidat trochu mouky a k moc tuhému zase trochu vody. Správně vypracované těsto nelepí, táhne se a je hladké.
V peci pečeme spíše menší chlebové bochánky, lépe se propečou. Těsto tedy rozdělíme na bochánky asi po 200 – 300 g (z půl kila mouky vyjdou tři bochníčky) a dáme na teplé místo asi na hodinu kynout. Před sázením chleba těsto ještě párkrát prohníst a můžeme péct. Roztopení pece trvá dlouho, začněte nejlépe současně s přípravou těsta.
Pečení v chlebové peci
![](http://ostrovnapadu.cz/wp-content/uploads/2018/07/DSCN4482-400x225.jpg)
Pec roztápíme asi hodinu, aby stěny mohly naakumulovat dost tepla. Pak vymeteme hořící dřevo i žhavé uhlíky a na hliněnou podlahu vhodíme trochu mouky – začne-li hnědnout je teplota pece správná a můžeme začít sázet chléb. Začne-li prudce černat, chvíli počkáme. Bochánky chleba podsypeme moukou, abychom je ochránili před připálením. Do pece dáme ještě nádobku s vodou.
![](http://ostrovnapadu.cz/wp-content/uploads/2018/07/P7087597-400x254.jpg)
Následně dobře uzavřeme vstupní (a kouřový, pokud máme) otvor. Obvykle ho zakryjeme vhodným kamenem a spáry zamažeme předem připravenou hlínou. Operace od vymetání po zakrytí by měla proběhnout co nejrychleji, aby pec příliš nevychladla.
![](http://ostrovnapadu.cz/wp-content/uploads/2018/07/tabor2010_14430-400x300.jpg)
Chléb pečeme asi půl hodiny. Pak odkryjeme vstup do pece a bochníky pomašlujeme slanou vodou, aby vznikla dobrá kůrka. Pec znovu pečlivě uzavřeme a za další hodinu hotový chléb vyjmeme.
![](http://ostrovnapadu.cz/wp-content/uploads/2018/07/DSCN4526-1-400x237.jpg)
Celý postup je potřeba odladit pro konkrétní pec, čas potřebný na roztápění pece i upečení chleba se může lišit. Doporučujeme pečení chleba vyzkoušet předem doma v troubě, aby byla jistota, že těsto je dobře připravené. Při nevyzkoušené přípravě těsta a pečení v táborové peci zároveň, je mnohem větší nebezpečí, že se vloudí chybička. Nebo na táboře můžeme péct kontrolní pecen chleba pod kotlíkem.
Pečení chleba v kotlíkové peci
Jako kontrolní postup k pečení v peci můžeme přímo na táboře zkusit současně pečení pod kotlíkem. Ve větším ohništi rozděláme předem oheň, ke kterému přidáme uhlíky vybrané z pece. Přihodíme pár polínek a necháme si stranou jeden kontrolní bochánek těsta. Jakmile uzavřeme chlebovou pec a chleba se už peče, rozhrneme uhlíky k okraji ohniště, podobně jako v peci posypeme dno ohniště moukou, položíme pecen, přiklopíme kotlíkem a kotlík úplně zahrneme žhavými uhlíky (aby nekoukal). Za mírného přikládání pečeme 15 minut. Pak zkontrolujeme pečení (jestli se chleba nepálí), potřeme chléb vodou se solí, přiklopíme, pokryjeme kotlík opět uhlíky a dopékáme dalších 15 – 25 minut. Kontrolní chleba je hotový dřív, můžeme ho porovnat s tím z pece. Kontrolní pečení není téměř žádná práce navíc, protože využijeme uhlíky vymetené z chlebové pece.
Můžete si přečíst podrobný článek o Pečení chleba v kotlíku.
![](http://ostrovnapadu.cz/wp-content/uploads/2018/07/tocnik2008_0660-400x245.jpg)
Stav pečeného chleba zjistíme očištěným klacíkem nebo špejlí. Pokud se na dřívko nalepí těsto, není chléb ještě dopečený. Stane-li se chyba, není třeba zoufat, každý systém je nutno nejprve odladit. Každá zkušenost posouvá k dobrému cíli a stojí za to vydržet. Přejeme mnoho pekařských úspěchů.
Pečení masa
Chlebová pec nemusí sloužit pouze k pečení chleba. Pro masožravce doporučujeme vyzkoušet kuřata, žebra či koleno. Maso pečeme stejným způsobem jako chléb, pouze je vhodné ho vložit do nějakého pekáčku.
![](http://ostrovnapadu.cz/wp-content/uploads/2018/07/IMG_6526-400x264.jpg)
Ukázky různých pecí
Při našich návštěvách táborů jsme narazili na různé pece, můžete se inspirovat. A pošlete nám také tu Vaši.