Sirup ze smrkových výhonků

Jarní les poskytuje leccos dobrého a zdravého. Zkusili jste už například jednoduchý sirup z mladých smrkových výhonků, který má nejen příjemnou chuť a vůni, ale také dobře poslouží při rýmě a kašli?

Jednou jsem se na konci máje těšil na Brdském vandru z mladých smrkových výhonků, které tak krásně rozjasní lesy. Kamarád mi k tomu hned začal vyprávět o výrobě smrkového sirupu. Tak jsem si nakonec dle jeho rady nasbíral menší dávku s tím, že to vyzkouším.

Postupoval jsem podle následujícího receptu:

Recept na smrkový sirup

 

Budeme potřebovat

  • Mladé smrkové výhonky (ty světlé konečky)
  • Cukr (obyčejný či třtinový)
  • Citrón
  • Zavařovací sklenici se šroubovacím víkem

Postup výroby

  1. Zavařovací sklenici důkladně vyvaříme ve vroucí vodě (můžeme též vypláchnout čistým alkoholem).
  2. Omyté výhonky napěchujeme do sklenice a přitom střídáme vrstvy – 5 cm výhonků, 1 cm cukru, plátek citrónu.
  3. Opakujeme, dokud není sklenice plná, láhev důkladně uzavřeme a postavíme na slunce na okno.
  4. Necháme 2-3 týdny louhovat.
  5. Získanou šťávu zcedíme a uchováváme ideálně v lednici.

A tak jsem do cca sklenice velké asi 0,8 litru skládal ve vrstvách stále za sebou – výhonky, cukr, plátek citrónu…

Během následujících čtyř týdnů se díky slunečnímu svitu v uzavřené sklenici postupně objevovalo stále více zlatavého, ne moc hustého moku. Poté jsem sklenici otevřel a tekutinu ochutnal. Bylo to fakt moc dobré, až jsem začal mít obavu, jestli bude vůbec co zcedit. Sklenička čirého sirupu pak putovala do ledničky. Vymacerované smrkové výhonky jsem ještě před vyhozením zalil vodou a udělal si tak moc dobrou smrkovou limonádu.

Ani jsem netušil, jak brzo dojde na praktické použití sirupu. Hned první vlna prázdninových veder mne skolila docela drsnou virózou. Horečka, bolení v krku, suchý, trhavý a téměř nekončící kašel. Lékař předepsal antibiotika a doporučil mi užívat nějaké odkašlávadlo.
No a já si mohl kromě mátového a zázvorového čaje v pohodě naordinovat ještě třikrát denně lžičku vlastního „smrkového nektaru“.

Původní text najdete na fóru bushcraft-portal.sk.

Foto Zdeňka

 

Vaření a pečení v přírodě

Vyzkoušejte si netradiční přípravy pokrmů v přírodě, třeba na táboře nebo na výpravě. Přejeme dobrou chuť.

Téma Jaro

Až bude možné vydat se na výpravu, můžete se inspirovat články s jarními náměty a aktivitami z Ostrova nápadů. Najdete je v tomto souhrnném tématu včetně oblíbených jarních her.

  • Zobrazit člálnky a hry na téma Jaro

  • Co je to téma?. Některé články a hry propojujeme do tematických celků - témat. Tato témata mohou být inspirací a pomohou vám sestavit pestrý program (na schůzku, výpravu, …) celkově zaměřený na zvolené téma.
    Vybíráme z tématu Jaro

    Jeden komentář

    Přidat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Share This