Když na jaře rozkvetou lány pampelišek, můžete si jejich vůni i chuť zakonzervovat na zimu a připravit si vlastní pampeliškový med. Výroba je snadná a výsledek je opravdu chutný.
Pampeliškový med není med v pravém slova smyslu. Jde spíše o sirup z pampelišek. Nicméně pěkně voní, je velmi dobrý a můžete ho použít do čaje nebo na chleba stejně, jako med včelí.
Na rozdíl od včelího medu je ten pampeliškový řidší a není tolik zdraví prospěšný. Skládá se ze složitějších cukrů (sacharóza), kdežto včelí med obsahuje cukry jednoduché (fruktóza a glukóza). A v důsledku vyšších teplot při vaření (varu se v receptu snažíme co nejvíc vyhnout) zaniká i spousta užitečných látek obsažených v pampeliškách.
Podtlak při chladnutí uzavře hermeticky sklenici. Pampeliškový med je hotový a připravený ke konzumaci. Asi nejlepší použití je k oslazení čaje. Přejeme dobrou chuť.
Téma Jaro
Až bude možné vydat se na výpravu, můžete se inspirovat články s jarními náměty a aktivitami z Ostrova nápadů. Najdete je v tomto souhrnném tématu včetně oblíbených jarních her.
Co je to téma?. Některé články a hry propojujeme do tematických celků - témat. Tato témata mohou být inspirací a pomohou vám sestavit pestrý program (na schůzku, výpravu, …) celkově zaměřený na zvolené téma.