Pampeliškový med

Když na jaře rozkvetou lány pampelišek, můžete si jejich vůni i chuť zakonzervovat na zimu a připravit si vlastní pampeliškový med. Výroba je snadná a výsledek je opravdu chutný.

Pampeliškový med není med v pravém slova smyslu. Jde spíše o sirup z pampelišek. Nicméně pěkně voní, je velmi dobrý a můžete ho použít do čaje nebo na chleba stejně, jako med včelí.

Na rozdíl od včelího medu je ten pampeliškový řidší a není tolik zdraví prospěšný.  Skládá se ze složitějších cukrů (sacharóza), kdežto včelí med obsahuje cukry jednoduché (fruktóza a glukóza). A v důsledku vyšších teplot při vaření (varu se v receptu snažíme co nejvíc vyhnout) zaniká i spousta užitečných látek obsažených v pampeliškách.

Koho výroba medu zaujme, může si také zkusit podobný recept na Sirup ze smrkových výhonků.

Co budeme potřebovat

  • Cca 400 pampelišek, trháme jen hlavičky
  • 2 l převařené vody
  • 1,5 kg cukru (lépe třtinový, stačí bílý)
  • 2 citróny

Postup přípravy

 

Nasbíráme pampelišky. Na takto porostlé louce to jde opravdu rychle. Trháme pouze hlavičky, budeme jich potřebovat asi 400.
V pampeliškách se občas schovávají malí černí broučci. Některé recepty radí pampelišky propláchnout vodou, ale to nedoporučujeme, přijdete o spoustu pylu. Broučky buď ignorujte, nebo pampelišky na chvíli rozložte na papír, broučci vylezou.
Převaříme 2 l vody a necháme vychladnout (voda stačí vlažná). Mezi tím nakrájíme citróny.
Pampelišky s citrónem vložíme do hrnce.
Zalijeme vlažnou převařenou vodou a necháme cca 12 hodin louhovat. Někdo směs nejprve chvíli povaří, ale tím dojde ke zničení některých prospěšných látek, proto doporučujeme v této fázi nevařit a jen louhovat.
Po 12 hodinách směs přecedíme přes plátýnko.
A pořádně vyždímáme.
Do šťávy přidáme 1,5 kg cukru.
A cca 3 hodiny med pomalu zahříváme na plotně. Snažíme se vyhnout varu, směs nesmí bublat. Občas promícháme.
Při zahřívání šťáva postupně houstne. Na konzistenci klasického medu se ale nedostaneme.
Mezi tím si vysterilizujeme sklenice. Ve velkém hrnci je povaříme v horké vodě. Okraje víček se pak mohou otřít alkoholem.
Med/sirup přelijeme do sklenic, otřeme případné kapky na okraji (možno opět alkoholem) a zavíčkujeme.
Sklenice obrátíme a necháme vychladnout.

Podtlak při chladnutí uzavře hermeticky sklenici. Pampeliškový med je hotový a připravený ke konzumaci. Asi nejlepší použití je k oslazení čaje. Přejeme dobrou chuť.

 

Téma Jaro

Až bude možné vydat se na výpravu, můžete se inspirovat články s jarními náměty a aktivitami z Ostrova nápadů. Najdete je v tomto souhrnném tématu včetně oblíbených jarních her.

  • Zobrazit člálnky a hry na téma Jaro

  • Co je to téma?. Některé články a hry propojujeme do tematických celků - témat. Tato témata mohou být inspirací a pomohou vám sestavit pestrý program (na schůzku, výpravu, …) celkově zaměřený na zvolené téma.
    Vybíráme z tématu Jaro

    Přidat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Share This