Slánka z bambusu
|Máte pocit, že vozit sůl pro vaření na ohni ve staré krabičce od filmu není to pravé zálesácké? Zkuste si vyrobit jednoduchou slánku z bambusu.
Nevím už, ve které staré zálesácké příručce jsem ten nápad viděl. Patrně to byla kniha od některého z klasických amerických autorů, jako jsou W. H. Miller, Dan Beard, B. S. Mason, nebo E. Jaeger, kteří na téma tábornictví v první polovině minulého století vydávali krásně ilustrované příručky. Z nich se dá čerpat dodnes. Nápad je to značně jednoduchý, ale o to praktičtější.
![Hotová slánka z bambusu.](http://ostrovnapadu.cz/wp-content/uploads/2017/08/SLANKA-01-1-300x400.jpg)
Potřebujete jen kus silnější, pokud možno nepopraskané bambusové hole. Tu vždy kousek pod takzvaným kolenem (to je to pravidelné z venku viditelné přerušení kmínku) přeříznete pilkou a tím získáte rourku s jedním přirozeně dokonale uzavřeným dnem. Pak už jen stačí stanovit si výšku slánky a bambus zaříznout.
![Při pohledu z boku je na seříznutí špuntu vidět, jestli je slánka otevřená nebo uzavřená.](http://ostrovnapadu.cz/wp-content/uploads/2017/08/SLÁNKA-02-300x400.jpg)
Uzávěr vyrobíte z jakéhokoliv kusu dřeva, já jsem dal přednost kousku lípy. Nejprve jsem z ní vyřezal co nejlépe těsnící špunt dlouhý cca 8 cm. Po té jsem z něj nožem z vnitřní části odřízl kus materiálu tak, aby vznikla plocha v délce cca 1/3 délky špuntu. Horní úchopovou část špuntu jsem udělal úmyslně tak, aby při pohledu na vyčnívající část, bylo hned jasné, z které strany je vnitřní ploška seřízlá. Pak jsem špunt zasunul zhruba na polovinu délky a na něj si tužkou označil, kde končí vrchní hrana bambusu. Špunt jsem vyndal a přiložil ho na bambus tentokráte zvenku. Stanovil jsem si, ve kterých místech vyvrtám otvory pro sypání soli. Měl jsem při tom na mysli, aby při pootočení špuntu v bambusu byly sypací dírky buď dokonale zakryty, nebo aby se jimi sůl mohla volně sypat ven. Dírky jsem vyvrtal vrtákem o průměru asi 1,5 mm. Povrch bambusu je dost tvrdý a tak jsem si každou dírku předem označil šídlem trochu hlouběji do povrchu. To mi zajistilo, že vrták díky předpíchnuté dírce nikam nesklouzával. Zbývalo jemným brusným papírem zahladit otřepy vzniklé vrtáním.
![Otočením špuntu se otvory pro solení uzavřou.](http://ostrovnapadu.cz/wp-content/uploads/2017/08/SLÁNKA-03-300x400.jpg)
Obsah mojí slánky bohatě vystačí na víkendové táboření. Pokud chci dát najednou více soli – například při vaření těstovin, otevřu špunt a sypu potřebné množství rovnou. Potřebuji-li jen přisolit, pootočím špuntem a jemně solím. Při nastavení špuntu do uzávěrové polohy nemusím mít obavy, že by sůl nějak zvlhla a nebo se vysypala.
Bambus jsme si s kamarády obstarali už někdy dávno přes internet a nebylo to nijak extrémně drahé.
![Slánka s povystrčeným špuntem.](http://ostrovnapadu.cz/wp-content/uploads/2017/08/SLÁNKA-04-400x300.jpg)
Podobnou slánku nemusíte samozřejmě vyrábět jen z bambusu. Rourka by se dala vyrobit i z kmínku bezu či jiného dřeva. Napadla mne už i varianta vytvořit vývrt do silnějšího parohu a z jedné strany napasovat vlhku odolné pevné dno a pak již známým způsobem udělat dírky i špunt . Novodurová či nějaká jiná plastová roura by posloužila asi taky, jen by mi to pak připadalo málo zálesácké, ale to vám asi nemusím vysvětlovat. V komentářích k původnímu textu se objevilo zajímavé vylepšení, že pokud se nechá přepážka uprostřed a udělají se dva špunty, vznikne kromě slánky druhý prostor i pro pepř či jiné koření.