Táborová kamna
|Kamna jsou základem táborové kuchyně. Dávná zkušenost praví, že táborová kamna jsou možná vůbec nejdůležitější podmínkou úspěšného tábora.
Tento původně kratičký článek jsme dlouho slibovali rozšířit a dnes tedy plníme tento slib. Tábornickou pýchou jsou vlastnoručně zhotovená kamna. Probrat všechny možnosti by zabralo samostatnou příručku, proto zde uvádíme v krátkosti několik věcí, které je dobré dodržet.

Na fotografiích jsou příklady různých řešení táborových kmen. Aby tábor mohl dobře fungovat, musí kamna splňovat následující podmínky a požadavky.

Důležitý je správný tah kamen, nesmí kouřit kuchařům pod nos, to otráví každého kuchaře. Dále je třeba oddělit prostor pro topiče a prostor pro kuchtíky. No a konečně snad nejdůležitější je dostatečně velká plocha pro vaření ve správné výšce, aby s kuchaři nemusel hrbit nebo naopak stoupat na špičky.

Prvním krokem bývá volna použitého materiálu. Na výběr jsou pevná kamna z kamenů či cihel nebo přenosná kovová kamna. Stavba z hlíny a kamenů je nejjednodušší ale těžší je dodržet potřebné rozměry. Kamenná kamna jsou stylovější, na druhou stranu je třeba počítat s častějšími opravami. Trvanlivější a udržitelnější jsou kamna z cihel spojených hlínou, případně něčí bytelnějším. Přenosná kovová kamna je třeba na tábor přivézt, nebo mít úložný prostor.

Rám na tály doporučujeme udělat kovový na míru konkrétních kamen a konkrétních tálů. Bez dobrého usazení tálů v rovině se kamna stanou zdrojem problémů. Ve kynklajícím se hrnci nebo kastrolu se vaří mnohem pomaleji.

Stejně tak je vhodnější kovový rám pro dvířka topeniště. Ušetří to spoustu paliva a oheň se lépe reguluje. Kamna mohou být o něco nižší než na plánku, ale kuchaři se pak při vaření budou muset hrbit.

Topeniště je lepší na boku kamen směrem ven z kuchyně. Pro vaření je pak mnohem větší prostor. Topeniště musí být také dostatečně velké, aby se vešly větší kusy dřeva. Výhodný je rošt s popelníkem.

Tah kamen je závislý na výšce a průřezu komína. Pokud je komín dostatečně vysoký, postačí jedna roura, pokud sahá pouze nad střechu kuchyně, je výhodnější mít dvě komínové roury. Kamna lépe hoří a v kuchyni je méně dýmu.

Pokud má tábor kamna zhotovená profesionálně, nezbývá, než zajistit zmíněné vlastnosti při jejich pořizování. Ale tábornickou hrdostí jsou vlastnoručně zhotovená kamna, při jejichž stavbě musíš na toto vše pamatovat. Jednoduchá rovnice zní: kde funguje kuchyně, tam je nálada o 100 % lepší.
Podívejte se níže na fotogalerii z přestavby táborových kamen, kdy byla původní kamenná kamna nahražena cihlovými. Důvodem byla lepší izolace, snadnější usazení tálů a menší prostor, který cihlová kamna potřebují.
Články na Ostrově nápadů průběžně upravujeme i na základě čtenářských připomínek. Tento text z roku 2016 byl naposledy upraven v září 2025.