Svíce ze špalku
|Finská nebo též indiánská svíce je oheň hořící v jediném špalku dřeva bez potřeby obsluhy a přikládání. Dá se připravit velmi snadno a hoří překvapivě dobře a dlouho.
Vyzkoušejte oheň, který může hořet klidně i celý večer bez potřeby jakékoliv úpravy nebo přikládání. Pro výrobu finské svíce budete potřebovat špalek suchého dřeva. Velikost špalku ovlivní dobu hoření, malá svíce z cca 20 cm vysokého špalíku bude hořet zhruba půl hodiny. Velký špalek zajistí oheň na celý večer.
Způsobů, jak svíci ze špalku připravit, je více. V principu potřebujete ve středu špalku získat prostor pro zapálení ohně a zajistit, aby tam dobře proudil vzduch. To zajistíte naříznutím nebo rozštípnutím špalku na čtyři díly. Uprostřed zapálený špalek pak uvnitř vyhořívá a po celou dobu hoří úsporně a bezúdržbově. Jak se svíce připravuje?
- Nejsnazší je špalek naštípnout (ideálně nedoštípnout úplně) na 4 části a v mírně (opravdu mírně) rozevřené poloze zajistit drátem.
- Do větších špalků můžete vyrobit shora širší zářezy pilou (motorovou pilou), zářezy nedořezávejte až dolů.
- Můžete též vyrobit kompaktní svíci, kdy špalek rozštípneme na 4 polínka, těm odštípneme středy a špalek opět spojíte k sobě drátem. Ve středu špalku vznikne dutina, ale z venku je kompaktní. Pro přístup vzduchu je třeba ve dvou polínkách vyštípnout kousek nad zemí kanálek.
- Komu se příčí použití drátu, nebo ho nemá k dispozici, ten má možnost udělat špalek přiměřeně delší, čtvrtiny zašpičatit a místo svazovaní zatlouct do země v požadované poloze.
Než získáte s tímto typem ohně zkušenosti, může být trochu problém svíci zapálit. Prostor ve špalku naplňte hořlavým materiálem (odštěpky, chrastí, březová kůra). Od nich by měla chytnout vnitřní část svíce. Jakmile se svíce rozhoří, není již nutné dále přikládat ani se nějak o oheň starat.
Jde o velmi úsporný typ ohně, který sám udržuje stálý mírný plamen. Na druhou stranu nehřeje tolik do stran, není to tedy táborák na zahřátí pro ty, co sedí kolem. Pohled na rovnoměrně a klidně hořící oheň je ale velmi pohodový. Výborně se na svíci vaří, bez problému a velmi rychle uvedeme do varu vodu v kotlíku či v ešusu, uvaříme jídlo nebo nad ní cokoliv opečeme od buřta až po maso (nikoliv ale větší množství porcí najednou).
A k čemu je to vlastně dobré:
- Svíce je úsporná na dřevo, jeden špalek vystačí na dlouhou dobu, není potřeba přikládat dřevo ani se o oheň starat.
- Hodí se také jako oheň na sněhu, nevyžaduje žádné ohniště ani podklad izolující oheň od sněhu.
- Pokud jedete např. do autokempu, kde v okolí není obvykle žádné dřevo, můžete si přivést připravenou svíci z domova a mít oheň celý večer, zatímco ostatní obtížně shání dřevo po lese. Někde není jiná možnost než nákup dřeva v recepci kempu.
- Jde o typ ohně vhodný pro táboření a vaření jídla pro menší počet lidí.
Mimochodem, kdo umí se svící dobře pracovat, může být velmi úspěšný ve hře Udržuj oheň co nejdéle .
Finská či indiánská svíce rozhodně stojí za vyzkoušení, i když opravdu výhodná je pouze pro určitý typ táboření menšího počtu osob. Pokud je to táboření navíc spojené s vařením, využitelnost ještě stoupá. V každém případě je to velmi přínosná zkušenost pro pochopení principu úsporného ohně.