Chlebový had a placky pečené na ohni
|Upečte si na ohni placky nebo hady namotané na klacku. Stačí k tomu jednoduché těsto z mouky a vody. Hady můžete po upečení ochutit sádle či medem.
Zjistili jsme, že nejjednodušším jídlem z jídelníčku přírodních kuchařů je chlebový had, případně chlebové placky z nekvašeného těsta. Těsto je možné připravit z hladké mouky, vody, soli a trochy kmínu. Droždí ani kvásek není potřeba.
Postup není nic složitého. Do kopečku mouky jsme udělali důlek a postupně přilévali vodu, míchali a zpracovávali, až bylo těsto pěkně tuhé, vláčné a nelepilo. Při zpracování těsta je potřeba přilévat vodu opatrně, aby se těsto „neutopilo“ a nebylo příliš řídké. Ale ani v tom případě není nic ztraceno, jen se zase musí přidat mouka. Pro netrpělivé tu máme upozornění, že zpracování těsta, aby bylo pěkně vláčné, chvíli trvá.
Před pečením jsme uváleli z těsta asi na palec tlustý váleček – hada. Had se peče namotaný na klacek, chce to opět dost trpělivosti, jinak je had připálený. Pečeme ho mimo plameny 10–20 minut a po rozlomení má být uvnitř suchý. Správně opečený je dohněda a ne černý jak uhel.
Placky jsou tenké a velké asi jako dlaň. Pečeme je na rozpáleném kameni na kraji ohniště. Trvá to půl hodiny i hodinu, než se kámen správně rozpálí, ale pak už jde pečení rychle. Pro pečení placek můžeme též použít pražnici.
Hada i placku musíme sníst teplé, jinak ztvrdnou. Nejlepší jsou pomazané medem nebo sádlem. Pochoutkou jsou placky pečené na sádle nebo na slanině na pánvičce, máme-li dobrou pánvičku, můžeme zkusit placky péct i bez tuku přímo na pánvičce.