Zdravě lahodný šípek
|Podzim hýří barvami i množstvím zdravých plodů a mezi nimi jsou nepřehlédnutelné vitamínově bohaté šípky. Růži šípkovou obsypanou pohádkově červenými šípky najdeme všude. Co všechno šípek nabízí?
Růže šípková je vytrvalý keř, který štědře rozhazuje krásu a dobrou pohodu po celý rok. V pozdním jaru jsou růžově bílé květy plané růže ozdobou remízků, mezí a okrajů cest. Některé omamně voní, jiné vůní šetří, ale krásné jsou všechny. Více o růži a jejím tábornickém využití najdeš v článku Pohádková růže šípková. Na podzim se objeví jasně červené zralé šípky, které ozvláštní paletu nádherných barev tohoto období.

Šípky nelahodí jen oku svojí barvou, mají i bohaté další využití. Nejznámější je šípkový čaj, který můžeme připravit i přímo na výpravě. Návodů je mnoho a na internetu najdete řadu různých názorů. Následující recepty jsou průřezem možností čajů z šípků.
Připravte na výpravě čaj z celých čerstvých šípků
Na ¼ litru vody natrhejte cca hrst šípků, očistěte je a omyjte a vložte do vody, kterou přiveďte na pokraj varu a čaj nechte poté louhovat alespoň půl hodiny. Sceďte přes sítko a můžete rovnou pít, nebo podle chuti přidat citron a med nebo cukr. Nálev šípků je možné použít vícekrát. Pokud nevaříte čaj přímo na výpravě, ponechte šípky před vařením čaje louhovat ve vodě 12 – 24 h. Podobně se připravuje i čaj ze sušených šípků.

Čaj z drcených šípků
Vyšší obsah vitamínů a dalších látek v čaji se dosáhne rozdrcením čí nakrájením čerstvých či sušených šípků. Postup i ochucení jsou stejné, nevýhodou jsou ale jemné chloupky, které šípky obsahují, a které můžou dráždit v krku. Pro scezení čaje je tedy třeba použít velmi jemné sítko nebo husté plátýnko. I tady platí, že při louhování cca den předem je čaj silnější, a že nálev lze použít vícekrát.
Vitamín C a var vody
Šípkový čaj obsahuje spoustu vitamínu C a některé další vitamíny (B1, B2, E, P a K). Proto část návodů doporučuje, aby se nálev nevařil. Jiné návody ale připouštějí kratší dobu varu nálevu, takže záleží na tom, jaký názor si na tuto otázku uděláte.

V každém případě je šípkový čaj pradávný a oblíbený recept našich babiček. Posiluje imunitu a obsahuje spoustu vitamínu C a některé další vitamíny. Je výbornou prevencí proti chřipce, nachlazení či paradentóze. Kromě toho má nezaměnitelnou lahodně sladkokyselou chuť.

Sušené šípky
Aby byl šípkový čaj k dispozici po celý rok, můžeme si šípky nasušit. Trháme jen zralé, pěkné, tvrdé, červené šípky, které zbavíme stopek a kališních lístků. V mrazu šípky měknou, proto se pro sušení trhají po dozrání v září, říjnu a nejpozději začátkem listopadu. Šípky se suší nejlépe v troubě při teplotě cca 50 – 60 °C. Při vyšší teplotě múžou šípky zhnědnout nebo se připálit. Při sušení v pokojové teplotě jsou šípky v jedné vrstvě a musejí mít dobrý přístup vzduchu, aby neplesnivěly a neztrácely vitamín C.

Čaj ale není jediným produktem z šípků. Pro zájemce jsou na internetu recepty na šípkovou marmeládu, omáčku, sirup nebo víno. Šípky jsou lahodným a zdravým produktem a navíc si při vlastním sběru můžeme vybrat keř na sluncem zalitém stanovišti mimo dosah místního znečištění.
Potěšte se na výpravě pohledem na záplavu červených plodů růží, a pokud vás zachytí svými trny, mějte na paměti, jak užitečné jsou šípky a vlastně celé keře růže šípkové. A určitě vyzkoušejte zdravě lahodný šípkový čaj.